Videotéka

Ebben a menüpontban a rendelkezésünkre álló digitalizált VHS kazetták anyagait töltjük ide fel, folyamatosan. Pillanatnyilag 250GB az anyag terjedelme. A digitalizálást is pályázati forrásból valósítottuk meg, ennek részletei a Pályázatok menüpontban találhatóak.
A videók 1982 és 2010 között készültek, rengeteg amatőr felvétel, családi video, és több, a Tatabányai Közösségi Televízióban leadott anyag van köztük.  Néhány kazettát a  Tatabánya Városi Levéltár bocsájtott rendelkezésünkre, amelyet ezúton is köszönünk. Cserébe a levéltárnak átadtuk valamennyi kép-és hanganyagunkat, városrészi közgyűjteményként, hiszen az általunk digitalizált információ csak ott válik kutathatóvá, mindenki számára hozzáférhetővé.  Gyűjteményünk, reményeink szerint folyamatosan gyarapodik. Ezt fogjuk rendszeresen közzétenni ezen a lapon.

2021 - Bánhidáért Díj

2021-ben a Bánhidáért Díjat Moravcsik Ágnes és Bukowski Zoltán kapták. A rendhagyó filmben beszélnek öt éven át végzett közös munkájukról.

50 éves a Puskin

A Puskin jelenlegi épületét 1970. november 7.én adták át. Az 50. évfordulóra készült film bemutatja az intézmény korszakait,és megszólaltat olyan embereket, akik aktív résztvevői voltak az akkori megnyitónak.

Stinglné interjú

Stingl Józsefné (Rózsika néni) hosszú évtizedeken, generációkon át fotózta a várost, az itt élő embereket. Bánhidán volt a műterme.

Emlékező Bánhida

A film nem Bánhida történetéről szól, hanem a ma még emlékezetben élő hagyományokat, szokásokat, ünnepeket eleveníti fel, interjúkkal, régi videofelvételekkel, fotókkal, dokumentumokkal. A film a Magyar Kormány megbízásából, az Európai Unió támogatásával valósult meg a TOP7.-1-.1.-16-H-ESZA-2019-0629 számú pályázaton.

1970 - TV Szőttes

A Magyar Televízió 1970-ben készített, TV-Szőttes című műsorában szerepelt az akkori bánhidi kórus, két szólista és a tánckar. Ebből a produkcióból láthatóak most a bánhidiak.

1985  - Kultúrális programajánló

A TKTV (Tatabányai Közösségi Televízió) egy régi felvétele, kultúrális programajánló. Mai szemmel nézve, megmosolyogtató produkció...

1985 - Opál Társastánc Klub

Új kezdeményezésnek számított a Juhász Valéria (+) által elindított Opál Társastáncklub megalapítása a Puskin Művelődési Házban. A riporter Bukowski Zoltán volt.
Ha nem jelenik meg a videó, a DRIVE gombra kattintva elindítható Google Drive-ról is...

1985 - Interjú Benkő Benedekkel

TKTV anyag. Egy viszonylag hosszabb beszélgetés a Puskin Művelődési Központ igazgatójával. Kortörténeti dokumentum, mert részletesen szól az akkori intézmény munkájáról, terveiről. 30 év távlatából visszatekintve is érdekes.

1986 - Szlovákok Bánhidán

TKTV produkció. Egy kis helytörténet Ízing Mihálytól, Priuzsina Csaba nyilatkozik az akkor alakult baráti körről és egy tollfosztás...óriási kincs a felvétel.

1986 - Augusztus 20.

Újabb felbecsülhetetlen értékű felvétel. Ez egy ún. muszter, azaz vágatlan nyersanyag. A felvétel készítője, valószínűleg vagy Pap Károly (+), vagy Nagy László lehetett. Régi hagyomány elevenedik meg az új kenyér ünnepén.

1986 - Szüreti felvonulás

A Pruzsina Csaba vezette baráti kör első, jelentős megmozdulása a szüreti felvonulás. A felvételt szintén a Puskin videósai készítették, vágatlan nyersanyagról van szó.

1986 - Szüreti bál

A szüreti felvonulást, ahogy illik: bál követte. A Puskin zsúfolásig megtelt, a bál hangulatából ez a tízperces videó kiváló ízelítőt ad...

1987 - Bánhida tudat

A várossá nyilvánítás 40. évfordulójára a Tb.Város Tanács a nagyszabású, városrészekre kiterjedő vetélkedőt szervezett. A Puskin videósai készítették ezt a bánhidai bemutatkozó filmet.

1987 - Nemzetiségi gála

TKTV produkció, az egésznapos rendezvényről. Sajnos, a felvétel -egy korábbi konvertálási hiba miatt - torzult.

1988 - Majális

Egy újabb muszter, egy újabb vágatlan nyersanyag...igazából a régi arcok keresése-megtalálása, felismerése jelentheti a nagy élményt.

1988 - Nemzetiségi gála

Ez a rendezvény volt az elődje, a Népek Karácsonya sorozatnak, amelyet a későbbi évek során mindig más és más nemzetiség rendezett meg, és természetesen a helyszínek is változtak. A több, mint másfél órás műsorból itt a bánhidai csoportok láthatók-hallhatók. Nagy élmény lesz látni a gyermektáncosokat, és az akkor még csak négyéves "ijúsági" Rozmaring Táncegyüttest. De fellépett az Opál Társastáncklub és a Bánhidai Dalkör is.

1989 - Majális

Ez is muszter, azaz nyersanyag. Májfaállítás, sok-sok ismerős arccal...

1989 - Fieba szoboravató

A Pruzsinszki Csaba vezette Bánhida Barátok Köre újabb sikeres megmozdulása volt a szoboravató.

1990 - Március 15.

Az első "szabad" Március 15-e, a Bánhidai szoborparkban.

1990 - Szlovák nyelvű gyerektábor

TKTV adásrészlet. A felvétel eleje szalaghibás.

1990 - Vita a búcsú helyszínéről

A rendszerváltás utáni első nagy vita, hol legyen a bánhidai búcsú? TKTV műsor.

Szlovák farsang

Archív felvételekből összeállított, szerkesztett változat. dr. Antala Zsuzsa, az MTVA Domovina szerkesztő-rendezője írja a filmről:
"A Szlovák Farsang c. film egy varázslatos, színes tabló abból az időből, amikor még autentikusan éltek a szlovák farsangi hagyományok is, és több generáció ismerte az ünnepkörhöz kapcsolódó szlovák énekeket, versikéket, tréfákat. Külön erénye a filmnek és a rendezésnek, hogy ilyen csoportot vont be a forgatásba, a szereplők megjelenése és megnyilvánulása teljesen természetes, hiteles. A farsangi szokások teljes sora, a gasztronómiai oldalt is beleértve, szerepel a filmben. Kiváló forrásanyagul szolgálhat az etnográfiai, nyelvészeti kutatásokhoz is."

Kenyérsütés Bánhidán

Archív felvételek felhasználásával készített dokumentumfilm, melyről dr. Antala Zsuzsa, az MTVA Domovina szerkesztő-rendezője a következőt írja:
"A Kenyérsütés Bánhidán című film egy egyedülálló vállalkozás, hiszen a magvetéstől a megszentelt étek elfogyasztásáig dokumentálja, filmmel, fotókkal a kenyér születését. Minden régi nemes hagyományt felvonultat és egyik legnagyobb erényét megismételhetetlenségében, az archív anyagok összekapcsolásában látom. Véleményem szerint ez a film nem hiányozhat az immanens nemzeti értéktárból, hogy a jövő generációi is láthassák, tudhassák, tanulhassák meg. s majd vihessék tovább az ősi mesterség nemes hagyományait."

Bánhidai lakodalmas

"A Bánhidai Lakodalmas című film egy szociográfiailag és szociológiailag is nagyra értékelhető kordokumentum. Kiválóan alkalmas az ismeretterjesztése is, hiszen a régi szlovák, autentikus bánhidai szlovák lakodalmast dolgozza fel. Külön erénye a filmnek, hogy több száz főt - gyakorlatilag - az egész Bánhidát - von be a szokás felelevenítésébe. Néprajzilag is nagyon pontos dokumentáció, amely nemcsak a régi lakodalmakon elhangzó énekekre terjed ki, hanem bemutatja a népviseletet, annak egyes elemeit is. A Bánhidai lakodalmas feldolgozása ismét olyan vállalkozás, amely kiváló alapot teremt az egykori bánhidai szlovákok kutatására, tudományos feldolgozására is." - írta dr. Antala Zsuzsa, az MTVA Domovina szerkesztő-rendezője.