Videotéka

Ebben a menüpontban a rendelkezésünkre álló digitalizált VHS kazetták anyagait töltjük ide fel, folyamatosan. Pillanatnyilag 250GB az anyag terjedelme. A digitalizálást is pályázati forrásból valósítottuk meg, ennek részletei a Pályázatok menüpontban találhatóak.
A videók 1982 és 2010 között készültek, rengeteg amatőr felvétel, családi video, és több, a Tatabányai Közösségi Televízióban leadott anyag van köztük.  Néhány kazettát a  Tatabánya Városi Levéltár bocsájtott rendelkezésünkre, amelyet ezúton is köszönünk. Cserébe a levéltárnak átadtuk valamennyi kép-és hanganyagunkat, városrészi közgyűjteményként, hiszen az általunk digitalizált információ csak ott válik kutathatóvá, mindenki számára hozzáférhetővé.  Gyűjteményünk, reményeink szerint folyamatosan gyarapodik. Ezt fogjuk rendszeresen közzétenni ezen a lapon.

Emlékező Bánhida

A film nem Bánhida történetéről szól, hanem a ma még emlékezetben élő hagyományokat, szokásokat, ünnepeket eleveníti fel, interjúkkal, régi videofelvételekkel, fotókkal, dokumentumokkal. A film a Magyar Kormány megbízásából, az Európai Unió támogatásával valósult meg a TOP7.-1-.1.-16-H-ESZA-2019-0629 számú pályázaton.

1970 - TV Szőttes

A Magyar Televízió 1970-ben készített, TV-Szőttes című műsorában szerepelt az akkori bánhidi kórus, két szólista és a tánckar. Ebből a produkcióból láthatóak most a bánhidiak.

1985  - Kultúrális programajánló

A TKTV (Tatabányai Közösségi Televízió) egy régi felvétele, kultúrális programajánló. Mai szemmel nézve, megmosolyogtató produkció...

1985 - Opál Társastánc Klub

Új kezdeményezésnek számított a Juhász Valéria (+) által elindított Opál Társastáncklub megalapítása a Puskin Művelődési Házban. A riporter Bukowski Zoltán volt.
Ha nem jelenik meg a videó, a DRIVE gombra kattintva elindítható Google Drive-ról is...

1985 - Interjú Benkő Benedekkel

TKTV anyag. Egy viszonylag hosszabb beszélgetés a Puskin Művelődési Központ igazgatójával. Kortörténeti dokumentum, mert részletesen szól az akkori intézmény munkájáról, terveiről. 30 év távlatából visszatekintve is érdekes.

1986 - Szlovákok Bánhidán

TKTV produkció. Egy kis helytörténet Ízing Mihálytól, Priuzsina Csaba nyilatkozik az akkor alakult baráti körről és egy tollfosztás...óriási kincs a felvétel.

1986 - Augusztus 20.

Újabb felbecsülhetetlen értékű felvétel. Ez egy ún. muszter, azaz vágatlan nyersanyag. A felvétel készítője, valószínűleg vagy Pap Károly (+), vagy Nagy László lehetett. Régi hagyomány elevenedik meg az új kenyér ünnepén.

1990 - Vita a búcsú helyszínéről

A rendszerváltás utáni első nagy vita, hol legyen a bánhidai búcsú? TKTV műsor.

1986 - Szüreti felvonulás

A Pruzsina Csaba vezette baráti kör első, jelentős megmozdulása a szüreti felvonulás. A felvételt szintén a Puskin videósai készítették, vágatlan nyersanyagról van szó.

1986 - Szüreti bál

A szüreti felvonulást, ahogy illik: bál követte. A Puskin zsúfolásig megtelt, a bál hangulatából ez a tízperces videó kiváló ízelítőt ad...

1987 - Bánhida tudat

A várossá nyilvánítás 40. évfordulójára a Tb.Város Tanács a nagyszabású, városrészekre kiterjedő vetélkedőt szervezett. A Puskin videósai készítették ezt a bánhidai bemutatkozó filmet.

1987 - Nemzetiségi gála

TKTV produkció, az egésznapos rendezvényről. Sajnos, a felvétel -egy korábbi konvertálási hiba miatt - torzult.

1988 - Majális

Egy újabb muszter, egy újabb vágatlan nyersanyag...igazából a régi arcok keresése-megtalálása, felismerése jelentheti a nagy élményt.

1988 - Nemzetiségi gála

Ez a rendezvény volt az elődje, a Népek Karácsonya sorozatnak, amelyet a későbbi évek során mindig más és más nemzetiség rendezett meg, és természetesen a helyszínek is változtak. A több, mint másfél órás műsorból itt a bánhidai csoportok láthatók-hallhatók. Nagy élmény lesz látni a gyermektáncosokat, és az akkor még csak négyéves "ijúsági" Rozmaring Táncegyüttest. De fellépett az Opál Társastáncklub és a Bánhidai Dalkör is.

1989 - Majális

Ez is muszter, azaz nyersanyag. Májfaállítás, sok-sok ismerős arccal...

1989 -Fieba szoboravató

A Pruzsinszki Csaba vezette Bánhida Barátok Köre újabb sikeres megmozdulása volt a szoboravató.

1990 - Március 15.

Az első "szabad" Március 15-e, a Bánhidai szoborparkban.

1990 - Szlovák nyelvű gyerektábor

TKTV adásrészlet. A felvétel eleje szalaghibás.

1990 - Vita a búcsú helyszínéről

A rendszerváltás utáni első nagy vita, hol legyen a bánhidai búcsú? TKTV műsor.

Szlovák farsang

Archív felvételekből összeállított, szerkesztett változat. dr. Antala Zsuzsa, az MTVA Domovina szerkesztő-rendezője írja a filmről:
"A Szlovák Farsang c. film egy varázslatos, színes tabló abból az időből, amikor még autentikusan éltek a szlovák farsangi hagyományok is, és több generáció ismerte az ünnepkörhöz kapcsolódó szlovák énekeket, versikéket, tréfákat. Külön erénye a filmnek és a rendezésnek, hogy ilyen csoportot vont be a forgatásba, a szereplők megjelenése és megnyilvánulása teljesen természetes, hiteles. A farsangi szokások teljes sora, a gasztronómiai oldalt is beleértve, szerepel a filmben. Kiváló forrásanyagul szolgálhat az etnográfiai, nyelvészeti kutatásokhoz is."

Kenyérsütés Bánhidán

Archív felvételek felhasználásával készített dokumentumfilm, melyről dr. Antala Zsuzsa, az MTVA Domovina szerkesztő-rendezője a következőt írja:
"A Kenyérsütés Bánhidán című film egy egyedülálló vállalkozás, hiszen a magvetéstől a megszentelt étek elfogyasztásáig dokumentálja, filmmel, fotókkal a kenyér születését. Minden régi nemes hagyományt felvonultat és egyik legnagyobb erényét megismételhetetlenségében, az archív anyagok összekapcsolásában látom. Véleményem szerint ez a film nem hiányozhat az immanens nemzeti értéktárból, hogy a jövő generációi is láthassák, tudhassák, tanulhassák meg. s majd vihessék tovább az ősi mesterség nemes hagyományait."

Bánhidai lakodalmas

"A Bánhidai Lakodalmas című film egy szociográfiailag és szociológiailag is nagyra értékelhető kordokumentum. Kiválóan alkalmas az ismeretterjesztése is, hiszen a régi szlovák, autentikus bánhidai szlovák lakodalmast dolgozza fel. Külön erénye a filmnek, hogy több száz főt - gyakorlatilag - az egész Bánhidát - von be a szokás felelevenítésébe. Néprajzilag is nagyon pontos dokumentáció, amely nemcsak a régi lakodalmakon elhangzó énekekre terjed ki, hanem bemutatja a népviseletet, annak egyes elemeit is. A Bánhidai lakodalmas feldolgozása ismét olyan vállalkozás, amely kiváló alapot teremt az egykori bánhidai szlovákok kutatására, tudományos feldolgozására is." - írta dr. Antala Zsuzsa, az MTVA Domovina szerkesztő-rendezője.