Friss fotók 2019

Népek Karácsonya

A Tatai Esterházy Énekegyesület és a Tatai Német Nemzetiségi Önkormányzat hívta vendégszereplésre a Vértes-Gerecse Dalkört, az idei Népek Karácsonya rendezvényre.

Köszönjük a fotókat Jackl Károlynak!

Gyertyafény - flashmob

A Bánhida Baráti Kör Egyesület közös éneklésre hívta a bánidiakat, a Puskin Művelődési Ház elé. Ludányi Tamás vezetésével karácsonyi dalok hangzottak el, a vendégeket szaloncukorral, forralt borral várták a szervezők.

A fotókat köszönjük Jackl Károlynak!

Vendégségben

A Bánhidai Szlovák Dalkör Vértesszőlősön járt, ahol egy kellemes, sütizős-teázós délutánon vettek részt, majd karácsonyi dalokat énekeltek.

A fotókat köszönjük Jackl Károlynak!

Bánhidai Emlékérem

A Bánhida Baráti Kör Egyesület és a Tatabánya-Bánhidai Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat az idei Borbála-napi hangversenyen is átadta a Bánhidai Érdemérmet az arra érdemesnek ítélt személyeknek.

Régiós találkozó

A Magyarországi Szlovákok Kultúrális Intézete és a Tatabánya-Bánhidai Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat látta vendégül  a megye szlovák ajkú településeinek képviselőit, kórustagjait, elsősorban azért, hogy az új képviselők bemutatkozhassanak a közösségeknek. 

A vendéglátás és ismerkedés mellett a falvak kórusai közös próbát, közös éneklést tartottak.

A fotókat köszönjük Jackl Károlynak.

Szépkorúak köszöntése

A Bánhidai nyugdíjas klub az Idősek Napján köszöntötte a 80 és 90 éves szépkorúakat, a Szlovák Házban.

A rendezvényen a dalkör színvonalas műsorral kedveskedett a vendégeknek, majd zenés-táncos mulatság és közös éneklés tette emkékezetessé az estét.

Gazdag hétvége Bánhidán

A hétvége az emlékezés és a szórakozás jegyében telt Bánhidán. Képeink a Földművesek Emléknapján, az első Bizsergető és Sztrapacska Fesztiválon, valamint a Szent Mihály napi búcsún készültek. A fotókat köszönjük Jackl Károlynak.

Tardosi szlovákok napja

Szombaton tartotta a Tardosi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat a Tardosi szlovákok napját, ahol a mi kórusunk is vendégszerepelt.

XXI. Szent István Napok

Tardoskedden szombaton tartották a XXI. Szent István Napi Folklór Fesztivált. A rendezvény a testvérvárosok művészeti csoportjainak felvonulásával kezdődött, majd a színpadon folytatódott. Természetesen mi is ott voltunk.

Augusztus 20. a Szlovák Házban

A kórustagok és családtagjaik kezdeményezésére közösségformáló rendezvényt tartottak augusztus 20-a tiszteletére a Szlovák Házban. A kenyérszegés, a közös sütés és éneklés remek alkalom volt az együttlétre, a hagyományok ápolásásra.

Hajdúnánás

A Bánhidai Nyugdíjas Klub tagjai négynapos kiránduláson vettek részt Hajdúnánáson.

Az első nap programja a nyíregyházi állatkert megtekintése volt.

Ezután a gyógyfürdőben pihentek a résztvevők, és élvezték a víz kiváló gyógyászati  hatását. A program során megtekintették a város központját és piacát is.

Az esték baráti beszélgetéssel és ismerkedéssel teltek.

Magyarországi Szlovákok Napja

Önkormányzatunk és kórusunk is részt vett Acsán, a szlovák regionális központok gálaprogramján.

Az ökumenikus áhítat, az ünnepi beszédek és az OSZÖ Nemzetiségünkért díjainak átadását követően, a Tájház udvarán üveg-és tányérfestés, hímzés valamint fotókiállítás várta az érdeklődőket.

A Prónay-kastély udvarán népművészeti és gasztronómiai  bemutató volt, ahol bemutatkozott a Galga mente népviselete, valamint a Szlovák táncházban fellépő táncosok.

Néprajzos foglalkozás

A Tatabányai Múzeum gyermektáborának résztvevői egy napot Bánhidán töltöttek, ahol a Szent Mihály Templomban, valamint a Szlovák Házban ismerkedtek a hagyományokkal, tárgyakkal, eszközökkel, amelyeket elődeink használtak. A templomban Gedő Attila plébános, a tájházban Pál Gabriella igazgató tartott foglalkozásta gyerekeknek.

Apák Napja

Apák napi zenés, táncos délutánmulatságot tartott a Bánhidai Nyugdíjas Klub. A rendezvény díszvendége, Esztergályos Patrk  az Exatlon  Hungary verseny férfi győztese volt.

Élmény beszámolóját nagy figyelemmel kísérték a résztvevők.

Pozsonyi kirándulás

A Tatabánya-Bánhidai Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat és Névery Rozália  szervezésével, vezetésével június elején Pozsonyba utaztak a 
Jókai Mór Általános Iskola tanulói, valamint a Bánhidai Szlovák Társalgási Klub tagjai. Az utazás célja interaktív szituációs játék keretében a szlovák nyelv gyakorlásra volt. A felnőttek és a gyerekek kisebb csoportokban, 
forgószínpadszerűen váltva egymást, különböző színhelyeken tehették próbára nyelvi tudásukat. Orvosi rendelő, bolti vásárlás, gyógyszertár, fodrászüzlet, szelektív hulladékgyűjtés voltak a gyakorlás főbb területei.

Pünkösdi mise

 

Pünkösd Vasárnap, a Szent Mihály Templomban a Bánhidai Kórus is énekelt.

Nemzetiségi találkozó

Gyökerek címmel tartottak hagyományőrző rendezvényt városunk  nemzetiségei. Az Alsógallai Művelődési Házban felléptek a görög, roma, lengyel, német és szlovák együttesek táncosai, kórusai.

Találkozó Nyitrán

10 éve kötött együttműködési megállapodást Komárom- Esztrgom Megyei Szlovák Önkormányzat és a Nyitra Megyei Művelődési Központtal. Az évfordulót a felvidéki településen tartották, ételbemutatóval, kiállítással és gálaműsorral.

Vendégek Tardoskeddről

A Tardoskeddi Rozmarig Dalkör  a hét elején baráti látogatást tett Bánhidán. Az anyák napja és a közelgő húsvéti ünnepek alkalmából színes programmal telt  el a nap.

A fogadtatást követően megtekintették a helyi földművelők emlékszobrát.

Itt dr. Német Imre tartott egy színvonalas emlékeztetőt Bánhida múltjáról.

Rövid séta után megkezdődött a már hagyományos anyák napi és húsvéti locsolós, zenés, táncos mulatság.

Választás előtt

A 2019. évi önkormányzati- és kisebbségi választásokra való felkészülés jegyében tartott Hollerné Racskó Erzsébet, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke tájékoztatót a Puskin Művelődési Házban. A Rendezvényen megjelent Egyedné Ruzsenka, a Magyarországi Szlovákok Szövetségének elnöke, Popovics György, a KEM Önkormányzat elnöke és Szabó Istvánné,a KEM Szlovák Önkormányzat elnöke is. 

Hagyományőrző találkozó Vértesszőlősön

A megye szlovák településeiről, Bánhidáról, Oroszlányról, Tardosról és Vértesszőlősről, valamint Udvardról vettek részt vendégek a Közösségi Ház hagyományőrző rendezvényén. A programban fellépett az Ogyevecska gyermek táncegyüttes, volt szlovák táncház, hagyományőrző filmvetítés. 

Könyvbemutató

Igaz történetre figyelmezzetek - címmel megjelent az Ízing család hagytékából származó monográfia, amelyet dr. Zsilák Mária, egyetemi docens szerkesztett. 

A Templom Dala

Idén a Szent Mihály Templom adott otthont a nagysikerű koncertnek.

A fotókat köszönjük Jackl Károlynak.

Nőnap

Idén is megtartották nyugdíjasaink a hagyományos Nőnapi Báljukat.

Farsangolás Oroszlányon

Képeink a XXII. Oroszlányi farsangon készültek.

A rendezvényen fellépet a Kridlovka Ifjusági zenekar,

a Bánhidai Szlovák Dalkör,

az Oroszlányi Szlovák Táncosok.

A jó hangulatot a Mosoly együttes szolgáltatta.