Izingné Pruzsina Rozália itt hagyott bennünket

Izingné Pruzsina Rozália itt hagyott bennünket
2022.04.28.

Izingné Pruzsina Rozália itt hagyott bennünket. Személyében a kultúra elhivatott képviselőjét, Bánhida és a régió szlovák hagyományainak őrzőjét gyászoljuk.

Régi bánhidai családban született, egész életében Bánhidán élt és dolgozott. Elvégezte Szombathelyen a Könyvtár Népművelő szakot a főiskolán. A Puskin Művelődési Házban népművelőként, majd annak vezetőjeként dolgozott. Munkája során meghatározó volt mindig Bánhida közösségeinek építése, hagyományainak őrzése. A Puskinban működött sokszínű csoportok még most is tisztelettel és szeretettel gondolnak rá.

Együtt élt Bánhidával, múltjával, jelenével. Nyugdíjba vonulása után is változatlan energiával, elhivatottsággal, nagy szakértelemmel folytatta hagyományőrző kulturális munkáját. Vezetői tisztséget töltött be a szlovák régióban is, és a Tatabánya-Bánhidai Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat vezetőségi tagja volt annak megalakulása óta. Munkásságának része volt a Szlovák Ház létrehozása, működtetése, Bánhida történetéhez kapcsolódó emlékek, hagyományok, szokások ápolása. Tisztelet övezte őt a megyében, szülőhelyén és tudományos körökben is elismerték munkáját.

Személyisége, munkája, hagyatéka, embersége, segítőkészsége példamutató volt.

Rózsa! Megpihentél. Emlékeinkben tovább élsz, és amit ránk hagytál, igyekszünk méltó módon megőrizni.

Mazalin Zoltánné elnök

A Tatabánya-Bánhidai Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat nevében

Vissza