Sütemények, Moravcsik Ágnes gyűjtéséből
Kedvenc szelet (3 lapos)KiflicskékLinzer csillagok2 Linzer csillagokZserbó szelet
Kedvenc szelet (3 lapos)
Tészta
40 dkg lisztbe 1 csomag sütőpor, 12 dkg zsír (margarin kb 16 dkg), 12 dkg cukor, 1 tojás, tejfel amennyit felvesz. A tésztát három részre osztjuk, három lapot sütünk.
Krém
1/2 liter tejből 2 dl-t félreteszünk, amelyben hidegen elkeverjük a két kanál cukrot és a vaníliás pudingport (kb 1 csomag + 1 kanál rétesliszt). A megmaradt tejet feltesszük főzni, és az elkevert pudingport keverés mellett beleöntjük, megfőzzük.
A megfőtt krémhez 20 dkg vajat, 25 dkg cukrot teszünk.
(eredeti receptben nincs pudingpor: ½ liter tej, 2 kanál cukor, 4 jó evőkanál lisztből sűrű krémet főzünk. Hidegvíz felett keverve hűtjük, majd a vajas krémet lassan belekeverjük.)
Töltés
A krémet két részre osztjuk. Az egyik felébe kakaóport, a másik felébe vaníliás cukrot keverünk. A kakaós krémet az alsó lapra, a vaníliás krémet a felső lapra kenjük. Tetejére csoki-mázat készítünk(10 dkg csoki + 10 dkg margarin) Másnap szeletelhető.
A recept valószínűleg a régi kis tepsikhez készült. Több lisztből szoktam az alaptésztát készíteni(kb + ½), értelemszerűen a tölteléket is megnövelt mennyiségből(kb + 1/2liter tej). Szoktam bele tenni egy kis zselatint is. A cukor mennyisége is ízlés szerint változik. Én kevesebb cukorral csinálom.
Kiflicskék
1 kg liszt
5 dkg élesztő (cukros tejben megfuttatjuk)
40 dg zsír
4 egész tojás
Tejjel összegyúrjuk. Citromos, cukros dióval megtöltjük. A kifliket melegen vaníliás cukorban meghempergetjük.
Linzer csillagok
1 kg liszt
¼ kg Rama/vaj
20 dkg zsír (ettől lesz porhanyós)
2 gr szegfüszeg
kis kanál fahéj
30 dkg cukor
szalagári, vagy sütőpor
2 egész tojás 2 sárgája
Este összegyúrjuk, reggel kiszaggatjuk. Összeragasztunk kettőt lekvárral.
Tetejére darát dió
2 Linzer csillagok
1 kg liszt
30 dkg cukor
20 dkg zsír
3 tojás sárgája
1 csomag sütőpor
1 citrom reszelt héja
3 dl tejföl
½ dl rum
1 marék dió
Zserbó szelet
25 dkg vaj/20 dkg zsír
60 dkg liszt
2 ek cukor
1 cs sütőpor
4 tojás sárgája
2 dkg élesztő cukros tejben megfuttatva
majd annyi tejjel/tejföllel összegyúrjuk, hogy rétestészta lágyságú tésztát kapjunk. 4 részre osztjuk. A kinyújtott lapokat lekvárral megkenjük, darált diót szórunk rá. Tetejét csokimázzal kenjük.