Sütemények, Moravcsik Ágnes gyűjtéséből

Sütemények, Moravcsik Ágnes gyűjtéséből

Kedvenc szelet (3 lapos)KiflicskékLinzer csillagok2 Linzer csillagokZserbó szelet

Kedvenc szelet (3 lapos)

Tészta

40 dkg lisztbe 1 csomag sütőpor, 12 dkg zsír (margarin kb 16 dkg), 12 dkg cukor, 1 tojás, tejfel amennyit felvesz. A tésztát három részre osztjuk, három lapot sütünk.

Krém

1/2 liter tejből 2 dl-t félreteszünk, amelyben hidegen elkeverjük a két kanál cukrot és a vaníliás pudingport (kb 1 csomag + 1 kanál rétesliszt). A megmaradt tejet feltesszük főzni, és az elkevert pudingport keverés mellett beleöntjük, megfőzzük.

A megfőtt krémhez 20 dkg vajat, 25 dkg cukrot teszünk.

(eredeti receptben nincs pudingpor: ½ liter tej, 2 kanál cukor, 4 jó evőkanál lisztből sűrű krémet főzünk. Hidegvíz felett keverve hűtjük, majd a vajas krémet lassan belekeverjük.)

Töltés

A krémet két részre osztjuk. Az egyik  felébe kakaóport, a másik felébe vaníliás cukrot keverünk. A kakaós krémet az alsó lapra, a vaníliás krémet a felső lapra kenjük. Tetejére csoki-mázat készítünk(10 dkg csoki + 10 dkg margarin) Másnap szeletelhető.

A recept valószínűleg a régi kis tepsikhez készült. Több lisztből szoktam az  alaptésztát készíteni(kb + ½), értelemszerűen a tölteléket is megnövelt mennyiségből(kb + 1/2liter tej). Szoktam bele tenni egy kis zselatint is. A cukor mennyisége is ízlés szerint változik. Én kevesebb cukorral csinálom. 

 


Kiflicskék

1 kg liszt

5 dkg élesztő (cukros tejben megfuttatjuk)

40 dg zsír

4 egész tojás

Tejjel összegyúrjuk. Citromos, cukros dióval megtöltjük. A kifliket melegen vaníliás cukorban meghempergetjük.


Linzer csillagok

1 kg liszt

¼ kg Rama/vaj

20 dkg zsír (ettől lesz porhanyós)

2 gr szegfüszeg

kis kanál fahéj

30 dkg cukor

szalagári, vagy sütőpor

2 egész tojás 2 sárgája

Este összegyúrjuk, reggel kiszaggatjuk. Összeragasztunk kettőt lekvárral.

Tetejére darát dió


2 Linzer csillagok

1 kg liszt

30 dkg cukor

20 dkg zsír 

3 tojás sárgája

1 csomag sütőpor

1 citrom reszelt héja

3 dl tejföl

½ dl rum

1 marék dió


Zserbó szelet

25 dkg vaj/20 dkg zsír

60 dkg liszt

2 ek cukor

1 cs sütőpor

4 tojás sárgája

2 dkg élesztő cukros tejben megfuttatva

majd annyi tejjel/tejföllel összegyúrjuk, hogy rétestészta lágyságú tésztát kapjunk. 4 részre osztjuk. A kinyújtott lapokat lekvárral megkenjük, darált diót szórunk rá. Tetejét csokimázzal kenjük.

Vissza