Kapcsolat

Üzemeltető:
Tatabányai Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat

Székhely: 
2800 Tatabánya, Gellért tér 3.

Telefon (08-tól 16-ig):
+36/34/786-955

E-mail:
info@banhida.hu

Elnök:
Mazalin Zoltánné
20/431-46-29
mazalinzne@gmail.com

Elnökhelyettes:
Moravcsik Ágnes
moragi@freemail.hu

Képviselők:
Ízingné Pruzsina Rozália
tbszkok@gmail.com

Kostyál Jánosné
kostyaljanosne@t-online.hu

Megosztás

Videotéka

Ebben a menüpontban minden hónapban öt különböző videót láthattok majd. A kazettákat folyamatosan digitalizáljuk, de rajtad is múlik, hogy minél több legyen belőlük. Ha van VHS kazettád, vagy S8-as filmed, amiről úgy gondolod: hasznos lehet a szlovák közösség számára, hozd el a szlovák házba, digitalizáljuk, és megosztjuk... 

A videók 1982 és 2010 között készült anyagok, rengeteg amatőr felvétel, családi video, és több, a Tatabányai Közösségi Televízióban leadott anyag van köztük. Ezeket fogjuk folyamatosan közzétenni ezen a lapon.Bánhida Kórus

Nagy értéket jelent a Bánhidai Szlovák Kórus esetében, hogy egy helyen vegyes zenekari közreműködést hallunk. Az elmaradhatatlan harmonika pedig, óriási segítséget jelent a csoportnak, azon felül autentikusabbá, teszi a szlovák hangzást.

Feltétlenül szólni kell arról, hogy a Bánhidai Szlovák Kórust, Ocskai Simon, egykori bánhidai kántortanító alapította és vezette. A zenei kíséretet, az akkori Puskin Művelődési Ház szlovák zenekara biztosította, dr. Oláh István prímás vezetésével. (Róla tudjuk, hogy életének egy rettenetes helyzetében, ezeknek a dallamoknak az állandó ismételgetése segítette őt, a túlélésben.)
A dalkör tagjai, tősgyökeres bánhidaiak voltak, akik munka után, őrizve a régi szlovák népdalokat, amatőr csoportként, felelevenítették a szüleiktől tanult dalokat, kiegészítve a magyarországi, környékbeli szlovák népdalkinccsel.

Dicséretre méltó a változatosságra való törekvés, minden hanghordozóra jellemzően. A vidám és a kissé melankolikus dallamok felsorakoztatása, egészen a szépséges balladákig, növelik az összeállítások értékét.
Gerzanics Magdolna népzene kutató


Szüreti mulatság Bánhidán 1991 (szlovák nyelvű anyag)


Nagy László címzetes prépost Aranymiséje

A felvételt a Tatabányai Közösségi Televízió készítette, mindenki "Nagylacibácsi"-ja Aranymiséjén...

A Magyar Televízió dokumentumfilmet forgatott Hlogyik Pista bácsiról, az utolsó bánhidai kovácsmesterről. A film szlovák nyelvű.

Az alábbi felvételt a Tatabányai Közösségi Televízió készítette. Ez az adásba került ún. vágott változat. De tulajdonunkban van a teljes nyersanyag is! Ehhez a múltidéző alig hét perchez jó szórakozást!