Kapcsolat

Üzemeltető:
Tatabányai Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat

Székhely: 
2800 Tatabánya, Gellért tér 3.

Telefon (08-tól 16-ig):
+36/34/786-955

E-mail:
info@banhida.hu

Megosztás

Videotéka

Ebben a menüpontban minden hónapban öt különböző videót láthattok majd. A kazettákat folyamatosan digitalizáljuk, de rajtad is múlik, hogy minél több legyen belőlük. Ha van VHS kazettád, vagy S8-as filmed, amiről úgy gondolod: hasznos lehet a szlovák közösség számára, hozd el a Szlovák Házba, digitalizáljuk, és megosztjuk... 

A videók 1982 és 2010 között készültek, rengeteg amatőr felvétel, családi video, és több, a Tatabányai Közösségi Televízióban leadott anyag van köztük.  Több anyagot a  Tatabánya Városi Levéltár bocsájtott rendelkezésünkre, amelyet ezúton is köszönünk. Cserébe a levéltárnak átadtuk valamennyi kép-és hanganyagunkat, városrészi közgyűjteményként, hiszen az általunk digitalizált információ csak ott válik kutathatóvá, mindenki számára hozzáférhetővé.  Gyűjteményünk, reményeink szerint folyamatosan gyarapodik. Ezt fogjuk rendszeresen közzétenni ezen a lapon.

A videók digitalizálása az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázati támogatásából valósult meg.

http://www.emet.gov.hu/_userfiles/image/emmi_logo.jpg

Egy 1986-ban készített portréfilm következik Stingné Rózsikával, a fényképésszel.


1986-ban a Bánhida Barátok Köre Pruzsina Csaba vezetésével megszervezte Szlovák Farsang c. prdukció videofelvételét. A filmen a baráti kör és Nyugdíjas Klub tagjai szerepelnek, a produkciót Pruzsina Rózsa, a Puskin Művelődési Ház igazgatója rendezte, operatőr Pap Károly (+) volt.

A MTVA szlovák nyelvű műsorainak szerkesztősége 2017. december 7-én Tatabánya-Bánhidán forgatott. Az elkészült műsor nagy tetszést aratott, sokan azonban nem látták. Ezért került fel ide ez a műsor, a Domovina produkciója.

2017-ben dr. Sz. Nagy László egyetemi tanár kapta az egyik Bánhidáért Díj elismerést. Az ünnepségen ezzel a videóval kedveskedtek a szervezők a Tanár Úrnak, és a Turul Kertbarát Körnek:

1987 - Szlovák Lakodalmas. Újravágott, narrált video.

A Magyar Televízió 1970-ben készített, TV-Szőttes című műsorában szerepelt az akkori bánhidi kórus, két szólista és a tánckar. Ebből a produkcióból láthatóak most a bánhidiak.

Kenyérsütés Bánhidán. A film fotók és archív videók segítségével idézi fel azt az időszakot, amikor Bánhidán az asszonyok még pékségben süttették az otthon dagasztott kenyeret. A film emlékezés erre a rég eltűnt hagyományra és tisztelgés az utolsó bánhidai pékség előtt.

"Énekeljetek az Úrnak új éneket, mert csoda dolgokat cselekedett!" A Domovina szerkesztősége Tatabánya- Bánhidán forgatott műsora. Gyártásvezető: Rózsa Csilla, Hangmérnök: Mráz János Péter, Vágó: Násztor Róbert, Operatőr: Szél Zsolt, Szögi László, Szerkesztő-rendező: Antala Zsuzsanna