Kapcsolat

Üzemeltető:
Tatabányai Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat

Székhely: 
2800 Tatabánya, Gellért tér 3.

Telefon (08-tól 16-ig):
+36/34/786-955

E-mail:
info@banhida.hu

Elnök:
Mazalin Zoltánné
20/431-46-29
mazalinzne@gmail.com

Elnökhelyettes:
Moravcsik Ágnes
moragi@freemail.hu

Képviselők:
Ízingné Pruzsina Rozália
tbszkok@gmail.com

Kostyál Jánosné
kostyaljanosne@t-online.hu

Megosztás

Videotéka

Ebben a menüpontban minden hónapban öt különböző videót láthattok majd. A kazettákat folyamatosan digitalizáljuk, de rajtad is múlik, hogy minél több legyen belőlük. Ha van VHS kazettád, vagy S8-as filmed, amiről úgy gondolod: hasznos lehet a szlovák közösség számára, hozd el a Szlovák Házba, digitalizáljuk, és megosztjuk... 

A videók 1982 és 2010 között készültek, rengeteg amatőr felvétel, családi video, és több, a Tatabányai Közösségi Televízióban leadott anyag van köztük. Az eddig összesen 290 különböző felvételből 15 anyagot a  Tatabánya Városi Levéltár bocsájtott rendelkezésünkre, amelyet ezúton is köszönünk. Cserébe a levéltárnak átadtuk valamennyi kép-és hanganyagunkat, városrészi közgyűjteményként, mintegy 290 GB  mennyiségben, hiszen az általunk digitalizált információ csak ott válik kutathatóvá, mindenki számára hozzáférhetővé.  Gyűjteményünk, reményeink szerint folyamatosan gyarapodik. Ezt fogjuk rendszereesen közzétenni ezen a lapon.

A videók digitalizálása az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázati támogatásából valósult meg.

http://www.emet.gov.hu/_userfiles/image/emmi_logo.jpg

2017 - Múltidéző videómontázs


Itt az az összeállítás következik, amelyet augusztus 27-én vetítettünk le a nagyközönségnek, a Puskin Művelődési Házban. Az Aktívatalálkozó elsődleges témája a honlapunk, illetve régi videók bemutatása volt.


1986 - Augusztus 20.

Ez a video vágatlan anyag, ún. muszter. A felvételt Nagy László készítette. Ebben a vágatlan, nyers formájában azért tesszük közzé, mert nagyon sok bánhidai arc szerepel a felvételeken. Igazi csemege következik, minden nosztalgiázó nagy örömére. 


1988 - Kenyérsütés


Ez a felvétel akkor készült, amikor még az otthon dagasztott tésztát az asszonyok elvitték a pékhez, aki kenyeret sütött belőle. A felvételen tésztadagasztás is látható - amelyből ott és akkor perec készült. A videó végén Pruzsina Csaba, a Bánhida Baráti Kör akkori elnöke átadja Horváth  József péknek Sárközi Géza tanácselnök elismerő oklevelét. Sajnos, a felvétel készítőjét nem ismerjük.


1991 - Majális Bánhidán

TKTV produkció a rövid tudósítás. Bánhidaiak nyilatkoznak...


1996 - Bánhidai Táncház

Ismét egy TKTV anyag, 1996-ból

A református templom, vagy ahogy a köznyelv nevezi: a Bagolyvár, Bánhida egyik szimbóluma. Több mint tíz évvel ezelőtt széles összefogás eredményeként megújult. Az akkor hálaadóistentisztelet kapcsán készítette a TKTV ezt a riportot.