Kapcsolat

Üzemeltető:
Tatabányai Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat

Székhely: 
2800 Tatabánya, Gellért tér 3.

Telefon (08-tól 16-ig):
+36/34/786-955

E-mail:
info@banhida.hu

Megosztás

Kiállítás és katalógus Fábián Imre munkáiból

2017.09.03.

Kiállítás és katalógus Fábián Imre munkáiból

“Megörökítem az emlékben gazdag bányászmúltat, mely a feledés homályába vész el.” -írja Fábián Imre (1926-2011) önmagáról, és munkásságáról. A bányász grafikus, festőművész munkáiból kiállítás nyílt a Pukin Művelődési Házban.


A Jószerencsét Emlékév keretében kiállításon mutatták be Fábián Imre bányászati-és bánhidai témájú grafikáit, festményeit a Puskin Művelődési Házban. A kiállításhoz katalógus is társult, amelyben a bánhidai születésű bányász írásai is olvashatók. A rendezvényen Pál Gabriella, a tatabányai Múzeum igazgatója méltatta Fábián Imre elévülhetetlen érdemeit. -Kordokumentum ez a katalógus, amit mindannyian a magunkénak is érzünk mondta az igazgató asszony, aki szakdolgozatát Bánhida épitészeti emlékeiből írta.

A festői munkásságát Rochlitz György festőművész értékelte, aki maga több évtizeden át a Bányász Képzőművész Körben alkotótársa volt - Imre bácsinak. Személyes élményekről, sztorikról, jóízű beszélgetésekről - és Imre bácsi átütő kisugárzásáról beszélt Rochlitz György.

A Kétlaki Bányászok - Az én Bánhidám című katalóguskiadványban nemcsak Fábián Imre grafikái, festményei találhatóak, hanem az egyszerű ember ízes nyelvén megírt visszaemlékezések is, amelyek visszakalauzolják az olvasót a régi Bánhida világába. Szó van itt tollfosztásról, mikulásvárásról,cselédlányokról, farsangról, de olvashatunk a bánhidai tűzoltókról, csendőrökről, a passzított kenyérről is, és Csuritól kezdve Spielmannig élő, hús-vér bánhidai figurák jelennek meg előttünk.

A hallatlanul érdekes, és nem utolsó sorban értékes kiadványt támogatták:

Tatabánya Megyei Jogú Város

Bánhida Baráti Kör Egyesület

Schneider Graphik Kft

Tatabánya-Bánhidai Szlovák Nemzertiségi Önkormányzat

dr. Németh Imre

dr. Slezák Tamás

Vértesker-Kft. Targoncaszervize-Visegrádi József

FEMIVA Kft

Száfián és Társa Kft

Ablonczy Dánielné és Molnár Tamás önkormányzati képviselők

A rendezvényen készült fotók a "Friss fotók" menüpontban láthatók.

vissza

Hozzászólások