Kapcsolat

Üzemeltető:
Tatabányai Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat

Székhely: 
2800 Tatabánya, Gellért tér 3.

Telefon (08-tól 16-ig):
+36/34/786-955

E-mail:
info@banhida.hu

Megosztás

Kezdőoldal


Kedves Látogatónk!

A Tatabánya-Bánhidai Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat honlapján jársz. Célunk és feladatunk a település szlovák hagyományinak megőrzése, ápolása. Ennek érdekében együttműködési megállapodásunk van a Jókai Mór Általános Iskolával, valamint az óvodával, ahol szlovák énekek, táncok, valamint nyelvoktatás is zajlik különféle rendezvényekkel(vetélkedők, nemzetiségi témájú rajzverseny, Bányászati Múzeum látogatás, stb) 

Kapcsolataink behálózzák Tatabánya szinte valamennyi kulturális intézményét, melyekkel szintén jó a  kapcsolatunk. A Szlovák Ház és Múzeum és a szlovák csoportok heti találkozásainak is színhelye. Ilyen a szlovák nyelvoktatás, a dalköri próbák egy része, a kézműves kör heti foglalkozása, valamint az alkalomszerű rendezvények. Itt tartjuk nyaranta a fúvóstábort is. Hagyományink között kiemelt szerepe van az egyházi szlovák hagyományok megőrzésének. Szlovák mise keretében a dalkör szlovák mise dalokat énekel. Tudományos kutatás alapján könyv is készült az 1800-as években énekelt-Bánhidán fellelt- szlovák misedalokból. 

Az elmúlt több, mint fél évben nagy mennyiségű fotó, hanganyag, és videokazetta digitalizálását kezdtük el. A rendkívül értékes gyűjtemény bepillantást enged Bánhida, és az itt élő szlovák nemzetiség közeli-és távoli múltjába. Ez a kincs csak akkor lesz valódi érték, ha a nyilvánosság számára is hozzáférhetővé válik. Ezért is hoztuk létre ezt a honlapot. És létrehoztuk azért, hogy a városban szétszóródott szlovákságnak teremtsünk közösségi fórumot.

Célunk, hogy gazdagítsuk a gyűjteményt, a Te és a Ti segítségetekkel! Ha valakinek a birtokában van fotó, hangkazetta, video, ami közös múltunk része, hozza el a Szlovák Házba, mi digitalizáltatjuk - és megőrizzük az utókornak.

A honlap természetesen nem képes egyszerre megjeleníteni a  katalogizált videókat, a fotókat, és a hangfelvételeket sem. Jelenleg  több mint 100 óra (részben digitalizált) anyagunk van, ezeket folyamatosan tesszük közzé itt, a banhida.hu oldalon. 

Szeretnénk, ha honlapunkat ti is rendszeresen gazdagítanátok javaslatokkal, ötletekkel. Ezért kérjük, hogy a Vendégkönyvbe írjátok meg azokat, vagy levélben az info@banhida.hu címre. A jelenlegi tartalom mellett miről szeretnétek még olvasni, mit szeretnétek még látni-hallani. Számunkra ez a továbblépéshez ez nagy segítség lenne...

dr. Németh Imre kitüntetése

Hagyomány, hogy Szent Borbála, a bányászok védőszentjének napján adja át a városvezetés Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzatának legmagasabb kitüntetéseit - a Szabó Ignác díjakat, a Címzetes Főorvosi címet, az Ezüst Turul Díjakat és a Tatabánya Díszpolgára címet.

Az idén Ezüst Turul Díjban részesült dr. Németh Imre, közösségünk tagja.

Dr. Németh Imre 1991 óta az egyik legnagyobb múlttal rendelkező elődtelepülés, Bánhida közösségének egyik legaktívabb tagja. 1993-ban a Bánhidai Közösségi Kör titkárának választották, majd egy évvel később a Szlovák Kisebbségi Önkormányzat elnöke lett. Hosszú éveken át dolgozott a nemzetiségi hagyományok megőrzéséért, a városban élő kisebbségek támogatásáért. Energetikai és gazdasági ügyekben folyamatosan segítette a várost, emellett folyamatosan támogatta a Bánhida szépülését szolgáló programok megvalósulását. Közösségépítő és hagyományőrző tevékenységével méltán vívta ki a képviselőtestület elismerését, amely számára ezért Ezüst Turul díjat ítélt oda.

Gratulálunk dr. Németh Imrének!

Forrás: www.tatabanya.hu

A Tatabánya-Bánhidai Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat

új testülete


Október 13-án, a helyi önkormányzati választás egyben a kisebbségi önkormányzatok újraválasztásának az időpntja is volt. Bemutatjuk a szlovák önkormányzat új képviselőtestületét:

(alfabetikus sorrendben)


1950-ben születtem, a szlovák indentitásom egyrészt szüleimtől származik, másrészt Ocskai Simon bácsi személye és munkája volt rám nagy hatással, aki osztályfőnököm is volt. Vezetőségi tag vagyok az Erőműi Nyugdíjas Klubban és az itteni Kertbarát Körben is. Többen kértek, hogy az idei évtől vállaljam ezt a munkát is, s ennek én nagyon szívesen teszek eleget.

1952-ben születtem, jelenleg is elnöke vagyok a szlovák önkormányzatnak. Személyes ambícióm, hogy folytassuk a zene és a tánc hagyományainak ápolását. Őrizzük meg nyelvünket, és mindezeket adjuk át utódainknak. Ezért vállaltam ismét ezt a munkát.

1954-ben szlovák családban születtem, itt Tatabányán, a nyelvet is szüleimtől tanultam. Fiatal koromban a helyi csoportban táncoltam és énekeltem Ocskai Simon bácsi kórusában. Ma is tagja vagyok a bánhidi Szlovák Kórusnak. Elkötelezettje vagyok a szlovák hagyományok ápolásának, őrzésének, és ezt a munkát is azért vállaltam, hogy folytassam nővérem, Pruzsina Rózsa munkáját. Szeretném, ha őseink kultúrája minél tovább élhetne itt, Bánhidán.

50 éves, szlovák származású vagyok. Sok ismerősöm és barátom tevékenykedik a szlovák önkormányzat mellett, és amikor felkértek, hogy vállaljam el ezt a feladatot, örömmel mondtam igent, meggyőződésem, hogy hasznos tagja leszek az új testületnek.

59 éves vagyok, és bánhidai születésű. Két éve járok a Szlovák Kórusba énekelni. Itt ismertem meg a szlovák önkormányzat tevékenységét, ami nagyon megtetszett és arra ösztönzött, hogy én is megpróbáljam ezt a munkát végezni.A honlap és az oldal fejlesztés alatt.


Bánhidai Hírmondó

Bánhida, 2020. március 15.

Bánhida, 2020. március 15.

Tisch Ágnes, Pruzsina Katalin és Gyalogos Mihály a szlovák önkormányzat nevében koszorúztak a szoborparkban.

tovább

Elkezdődött a Puskin felújítása

Elkezdődött a Puskin felújítása

Kezdődik A Puskin Művelődési Ház részleges felújítása, a Tatabánya közösségi házainak részleges felújítása, fejlesztése című projekt keretein belül

tovább

Farsangi készülődés

Kézműves foglalkozást tartottak a Szlovák Házban a Jókai Mór Általános Iskola tanulóinak.

tovább
További bejegyzések